KLACHTENBEHANDELING

Acupressuur

Acupressuur: drukpuntmassage

Acupressuur is een uit China afkomstige techniek die gerelateerd is aan acupunctuur, waarmee de energieën van het lichaam geregeld worden (versterken of kalmeren) door het uitoefenen van druk op bepaalde punten op het lichaam. Dit heeft effect op de emoties, spanning en zorgt voor verlichting van pijn. Het met de handen of vingers drukken op de huid ontspant de spieren, stimuleert de bloedcirculatie, is pijnverminderend en verhoogt de zelfgenezende kracht van het lichaam. Acupressuur kan worden toegepast bij het verlichten van hoofdpijn, nek-, rug-, spier of gewrichtsklachten, rugklachten en stress of spanningen. Bij acupressuur worden dezelfde punten behandeld als bij acupunctuur, maar bij acupressuur worden geen naalden, maar de handen en vingers gebruikt.

Wat ons aan deze geneeswijze vreemd kan voorkomen, is de visie, die alle oosterse geneeswijzen – en ook die van de artsen uit de klassieke oudheid – gemeen hebben: de mens wordt beschouwd als eenheid van lichaam, ziel en geest. Klachten worden nooit los gezien van deze eenheid, maar steeds in deze lichaam-ziel-geest samenhang behandeld. Wat wordt daaronder verstaan? We kennen het allemaal: als we moe zijn hebben we slaap nodig; als we teveel energie hebben, hebben we behoefte aan beweging. We voelen ons goed, zolang de binnen ons werkzame krachten in evenwicht zijn. Raakt deze harmonie uit balans, dan voelen we ons niet lekker of zijn we ziek. De elkaar tegenwerkende en elkaar versterkende krachten binnen in ons streven voortdurend naar evenwicht – een toestand die echter nooit volledig wordt bereikt. Deze krachten zijn voortdurend in beweging, stromen constant en, beweging is de basis van het leven. Tegen deze achtergrond krijgen gezondheid en ziekte een andere betekenis dan wij gewend zijn: gezondheid is het voortdurende streven van de levenskrachten in ons naar evenwicht. Als dit streven ergens door geblokkeerd wordt, dan raken wij in een onevenwichtige toestand, die zich uit in lichamelijke klachten. Oorzaak van een ziekte is dus de verstoring van het evenwicht van onze levenskrachten.

Met acupressuur kunnen we invloed uitoefenen op de stroom van onze levenskrachtenergie. Door het stimuleren van bepaalde punten kunnen verkeerd geleide energieën weer in goede banen gebracht worden, geblokkeerde energie vrijmaken. Met acupressuur worden dus niet de symptomen van een ziekte behandeld, maar veeleer de oorzaak van de ziekte. Overal waar de oorzaak van een stoornis gezocht moet worden in een disbalans van de levenskrachten, kunnen met acupressuur gezondheidsproblemen en klachten zeer effectief beïnvloed worden.